tirsdag den 27. oktober 2015

Mobning, relationer og kommunikation den 26. oktober

Vi har i dag haft om mobning, relationer og kommunikation.
Vi var alle en smule forvirret over hvorfor der ikke var lagt noget læsestof ind på it's learning til timen, og jeg var især bange for jeg havde misforstået et eller andet. Men det var rigtig nok. Der var ikke lagt noget ind, vi skulle ikke læse noget. Hvor var det egentlig dejligt, at kunne slappe af en hel weekend uden læsestof.


Merete startede timen med at spørge om vi havde haft en god weekend uden lektier, og alle råber i kor JA! Grunden til vi ikke skulle læse var, at hun ville se hvilken opfattelse vi egentlig havde af mobning. Det er mobning, når en eller flere personer regelmæssigt og over længere tid - eller gentagne gange på grov vis - udsætter en eller flere andre personer for krænkende handlinger, som vedkommende opfatter som sårende eller nedværdigende. De krænkende handlinger bliver dog først til mobning, når de personer, som de rettes mod, ikke er i stand til at forsvare sig effektivt imod dem. Hvis ikke man er i stand til at forsvare mig selv overfor mobberen, så er det mig, der har et problem.
Mobnings begrebet har eksisteret i 30 år og man prøver nu at nytænke, hvordan man kan bekæmpe og udrydde mobning, da det ikke har haft nogen virkning sådan som man hidtil har gjort. Mobning kan ramme alle, mobning er kompleks og sker oftest i grupper.
Mobning kan foregå alle steder fx  i fællesskabet, åbenlyst og opmuntret af de voksne og i sær på de digitale medier. Det er et rigtig stort problem da kun involverede parter kan se og opleve det, og derfor kan de voksne, for det meste, ikke følge med i børns/unges hverdag. Det kan foregå i døgndrift og det kan påvirke offeret utrolig meget, fordi offeret ikke har noget ro fra det. Det virker mere personligt når det kommer på skrift end verbalt. Man kan ikke se den andens ansigt eller høre om der ligger sarkasme eller ironi bag ordene.

Der er ikke stor sansynligheden for, at bekæmpe mobning ved at ignorere det. Det kan stoppe ved en selv, men mobberen mobber måske videre hos en anden. Mange af løsningsmodeller man møder ligger oftest hos offeret selv, tab dig 15 kg, så bliver du ikke mobbet mere. Offeret kan sagtens blive mobbet efter at have tabt sig. Julemærkehjemmene har en stor virkning på børnene og hjælper de børn, der er på hjemmene at takle mobning, men skolerne har ikke de resurser i forhold til julemærkehjemmene, til at bekæmpe mobning.
Man skal ikke ekskludere mobberen fra offeret/gruppen/den fælles atmosfære, men inkludere mobberen på en ordenlig måde så den forstår den gør noget forkert.

Man er bange for at blive mobbet, og derfor er der mange, der hopper med på vognen og er 'medløber' dvs. man ''hjælper'' mobberen med at mobbe ofret. Man overskrider ens grænse for hvad der er rigtigt og forkert og angsten for udstødelse er stor. Hierarki er et ord, der spiller en stor rolle. Man vil gerne arbejde sig op i gennem systemet og skabe noget stort. Børn gør det også, uden de tænker over det, de vil gerne være én af de seje i børnehaven og sørge for ikke at blive udstødt.

Dobbeltsocialisering

- Begrebet er udviklet af Lars Dencik

- To ligeværdige sociotoper udgør arenaer for barnets socialisering

- Et privat socialt liv i familien

- Et offentligt socialt liv i institutionen

- Evne til omstilling og integration af de to arenaer bliver afgørende for barnets socialisering
(Schou 2014)


Han er udviklet det, der hedder Sommerfuglemodellen, dét der sker uden for familien og i familien:



Dan Olweus
'En af myterne er, at mobberne er ængstelige og usikre personer, som det bare gælder om at møde med venlighed og forståelse. Det er forkert. Det er tværtimod elever, der ofte er fysisk stærke og aggressive over for børn og voksne. De har generelt en mere positiv holdning til vold end gennemsnittet. Og de har ingen eller kun lidt indlevelsesevne og medfølelse over for ofrene', siger Dan Olweus.
(Steffensen 1999, s.1)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar